TVÄTTRÅD

Var rädd om dina kläder så får du njuta av dem längre. Var lite smart och lat, många gånger räcker med att vädra plagget istället för att lägga det i tvättkorgen.
Om inget annat anges så är alla plagg från Karin Sömmare färdigkrympta och fria från överraskningar. 

Fläckar får vi tyvärr alla och inte går de att vädra bort heller. Du tar bäst bort dem så fort som möjligt och före tvätt. Diskmedel och lite vatten funkar i de flesta fall. Om du är rädd för blekning på t ex en starka färger och ömtåliga textilier så är Almgrens sidentvål skonsammare.

Vi brukar kika på www.husmodern.se när vi drällt ordentligt.

Lin och hampa  

Lin och hampa har långa raka fibrer med låg elasticitet vilket gör plagget svalt men också skrynkelbenäget. Fibern töjs vid användning och drar ihop sig igen vid tvätt. De är växtfibrer som lätt släpper ifrån sig smuts vilket gör de lätta att få rena även vid lägre temperatur.

Lin och hampa tvättas med liknande färger i 40 grader med tvättmedel utan optiskt vitmedel och blekmedel. Kort centrifugering med lågt varvtal tar bort det blötaste.
Undvik direkt solljus vid torkning då det bleker oblekta tyger. Torktumling rekommenderas endast om det står specifikt i plagget.
Stickat lin bör sträckas i vått tillstånd för att få tillbaka sin ursprungliga form.

Siden

Siden kommer från silkesmasken och har liknande egenskaper som ull. Den är glatt och smutsavvisande. Den har hög elasticitet och är därför formfast och skrynkelhärdig. Siden tvättas som ull med enzymfritt tvättmedel. Tex Grummes fintvätt eller flytande Y3. Använd ulltvättprogrammet och centrifugera i lågt varvtal. Lägg gärna plagget i en tvättpåse. Materialet tycker inte om att torka i sol.

Ull

Ett ullplagg mår bäst av att bara vädras eftersom ullen innehåller kreatin som bryter ner illaluktande bakterier. En välanvänd tröja kan dock behöva tvättas ett par gånger om året och då är det handtvätt eller ulltvättprogrammet som gäller.
Centrifugera kan du göra på högsta varvtalet. Däremot bör du aldrig torktumla ull eller tvätta på fintvättprogrammet.

Välj ett tvättmedel utan enzymer t ex Grummes fintvätt eller flytande Y3.
Då vi försöker jobba med så giftfria material som möjligt så är den mesta ullen du köper från Karin Sömmare inte malbehandlad. Använder du ditt plagg ofta så stör du skadedjuren, och det är bra. Lägger du undan ett plagg en period kan det vara bra att förvara det i en tätslutande påse eller plastback med lock.

Bomull, bambu och viscose

Dessa fibrer har alla samma tvättegenskaper. Som alltid är starka och mörka färger känsligare än ljusa. Vänd plaggen ut och in och tvätta enligt tvättrådet. Trikåtyger ska man tänka på att sträcka ordentligt efter tvätt för att få den form man önskar.

Tillbaka till blogg