Vanliga frågor

Vanliga frågor

Hur vet jag att min beställning gått igenom?

Du får en orderbekräftelse till den mejladress som du har uppgett vid din beställning.

Om du inte har fått mejl från oss tidigare, kan det hända att din mejlserver sorterar meddelandet som skräppost. Titta därför gärna även i "skräppost"-boxen.

När får jag min beställning?

Normalt packar vi och skickar varor dagligen, men du får räkna med en leveranstid på 2-5 arbetsdagar beroende på årstid och var du bor.

Vilka levererar ni med?

Alla paket skickas med DHL till ditt närmaste utlämningsställe och du får ett sms när paketet finns för uthämtning.

Hur spårar jag min beställning?

När din order är påväg kommer du att få ett mail med ditt spårningsnummer så du kan följa ditt paket på DHLs hemsida.

Vad kostar frakten?

Alla leveranser inom Sverige till ett ordervärde över 500 kr skickas fraktfritt. Fraktkostnaden är annars 69kr.

Returrätt

När du har handlar hos Karin Sömmare kan du lämna tillbaka produkterna inom 14 dagar från det datum då du tog emot din beställning.

Hur mycket kostar det att returnera mitt köp?

Returen kostar 69 kr om du väljer att använda returfraktsedeln som följer med din leverans.

Hur returnerar jag en produkt?

  • Packa varorna noggrant i den återanvändbara förpackningen eller i likvärdigt emballage. Alla returnerade varor måste vara i originalförpackning och oanvänt skick.
  • Fyll retursedeln och lägg med i paketet.
  • Klistra på den medföljande returfraktsedeln på returpaketet.* Observera att det är viktigt att klistra den nya returfraktsedeln ovanpå den gamla fraktsedeln.
  • Lämna in returpaketet till ditt närmsta DHL ombud. 
  • Spara inlämningskvittot du får från DHL tills du har mottagit din återbetalning. Vår normala returprocess är 14 dagar.
  • Returen kostar 69 kr vilket vi drar från returnerade varor.

Tvättråd

Tvättråd

Övergripande tvättråd

Var rädd om dina kläder så får du njuta av dem längre. Var lite smart och lat, många gånger räcker med att vädra plagget istället för att lägga det i tvättkorgen.
Om inget annat anges så är alla plagg från Karin Sömmare färdigkrympta och fria från överraskningar. 

Fläckar får vi tyvärr alla och inte går de att vädra bort heller. Du tar bäst bort dem så fort som möjligt och före tvätt. Diskmedel och lite vatten funkar i de flesta fall. Om du är rädd för blekning på t ex en starka färger och ömtåliga textilier så är Almgrens sidentvål skonsammare.

Vi brukar kika på www.husmodern.senär vi drällt ordentligt.

Lin och hampa

Lin och hampa har långa raka fibrer med låg elasticitet vilket gör plagget svalt men också skrynkelbenäget. Fibern töjs vid användning och drar ihop sig igen vid tvätt. De är växtfibrer som lätt släpper ifrån sig smuts vilket gör de lätta att få rena även vid lägre temperatur.

Lin och hampa tvättas med liknande färger i 40 grader med tvättmedel utan optiskt vitmedel och blekmedel. Kort centrifugering med lågt varvtal tar bort det blötaste.
Undvik direkt solljus vid torkning då det bleker oblekta tyger. Torktumling rekommenderas endast om det står specifikt i plagget.
Stickat lin bör sträckas i vått tillstånd för att få tillbaka sin ursprungliga form.

Siden

Siden kommer från silkesmasken och har liknande egenskaper som ull. Den är glatt och smutsavvisande. Den har hög elasticitet och är därför formfast och skrynkelhärdig. Siden tvättas som ull med enzymfritt tvättmedel. Tex Grummes fintvätt eller flytande Y3. Använd ulltvättprogrammet och centrifugera i lågt varvtal. Lägg gärna plagget i en tvättpåse. Materialet tycker inte om att torka i sol.

Ull

Ett ullplagg mår bäst av att bara vädras eftersom ullen innehåller kreatin som bryter ner illaluktande bakterier. En välanvänd tröja kan dock behöva tvättas ett par gånger om året och då är det handtvätt eller ulltvättprogrammet som gäller.
Centrifugera kan du göra på högsta varvtalet. Däremot bör du aldrig torktumla ull eller tvätta på fintvättprogrammet.

Välj ett tvättmedel utan enzymer t ex Grummes fintvätt eller flytande Y3.
Då vi försöker jobba med så giftfria material som möjligt så är den mesta ullen du köper från Karin Sömmare inte malbehandlad. Använder du ditt plagg ofta så stör du skadedjuren, och det är bra. Lägger du undan ett plagg en period kan det vara bra att förvara det i en tätslutande påse eller plastback med lock.

Bomull, bambu och viscose

Dessa fibrer har alla samma tvättegenskaper. Som alltid är starka och mörka färger känsligare än ljusa. Vänd plaggen ut och in och tvätta enligt tvättrådet. Trikåtyger ska man tänka på att sträcka ordentligt efter tvätt för att få den form man önskar.